Wat is een commonplace book?

Wat is een commonplace book?

Misschien weet jij al wat het is, maar ik ken het nu sinds een maand en ik heb me er gelijk in verdiept, want ik ben gek op schrijven, noteren, arceren en journaling.
Ik zag het voorbij komen bij The Organized Money, een vrouw die ik volg op YouTube, die veel bezig is met budget onderwerpen, plannen en hierbij uitleg over geeft. Zo ook dus over haar commonplace book.

Eerst dacht ik, het is hetzelfde als een bullet journal, maar nee, dit is echt in een boekje/journal bijhouden wat je leest, stukken uit een boek wat je hebt gearceerd, quotes, anekdotes, poëzie, podcasts, lyrics van een lied, iets uit een film, informatie die je niet wilt vergeten, iets wat je hebt gehoord van iemand, persoonlijke dingen wat je niet wilt vergeten (en bijvoorbeeld aan wilt gaan werken), conversaties, Bijbelteksten en ga zo maar door.
Er zijn geen regels en er is geen tutorial die beschrijft hoe je een commonplace book precies moet gaan maken, je maakt er 1 zoals jij het wilt.
De een maakt er een heel iets moois van met tekeningen of plaatjes erbij, maar je kan het ook gewoon opschrijven en verder niets. Als een aantekeningen boekje.
Maar je zal merken als je je hier verder in gaat verdiepen dat velen het een:
commonplace book, journal of notebook noemen, maar ik gebruik het woord “commonplace book“.

Wat gebruik je hiervoor?

*Een notitieboek: A4, A5 of als je er ook 1 mee wilt nemen in je tas, een A6 formaat boekje (bij de HEMA kan je bijvoorbeeld deze dunne notitieboekjes kopen, vaak 3 in een pak)
Maar je kan dus een dun of een dikker boekje gebruiken. Wat jij het fijnst vindt om in te werken.
Zelf heb ik een grotere bullet journal en een journal gekocht van Purpuz, de love journal (daar staan mini hartjes in, in plaats van dots als een normale journal). Deze journal is net sinds januari dit jaar in de handel en vind het zelf mooier dan de Leuchtturm, welke ik eigenlijk altijd  gebruik. Het heeft een harde kaft, 2 linten en mooi dik papier. Dat vind ik zelf heel fijn, want vaak drukken markeerstiften of fineliners snel door bij papier van een journal. Hierbij dus helemaal niet!
Ik zal onderin een link zetten naar deze journal.

*Daarnaast zijn highlighters handig om hier je titel te arceren en als tip kan je voor elke titel die hetzelfde onderwerp hebben, of mee te maken hebben, dezelfde kleur geven. Zo kan je alles ook weer makkelijk opzoeken als je doorbladerd. Zet dan voorin een index met alle kleuren die je gebruikt en waarvoor.

*Je kan ook voorin een paar Index bladzijden maken. Daar schrijf je dan (net als in een bullet journal), de bladzijde en dan het onderwerp/ wat je er hebt geschreven.
Als je dit wilt gaan doen, houdt dan rekening dat je (ligt aan de dikte van je boek), 4/5 index pagina’s open laat voordat je erin gaan schrijven!

*Ook kan je gebruik maken van tabs, die je aan de bovenkant of zijkant plakt om zo snel naar je bladzijde te gaan van een onderwerp.

*En natuurlijk een héérlijke pen!
Uit ervaring van veel schrijven, is het zo belangrijk om goede pennen te hebben! Zelf vind ik Pilot pennen en vulpotloden erg lekker schrijven en daar heb je de uitgumbare pennen van (diverse kleuren), de gewone balpen en ook vulpotloden. Ze zijn niet duur en de kwaliteit is goed.
Mijn dochter tekent heel veel en die gebruikt weer hele dure vulpotloden van 20-30 euro, maar dat is net wat je er ook aan wilt uitgeven.

Systeemkaarten bak

Ook kan je een commonplace book verder uitwerken in een systeemkaarten bak. Dit is zeker handig als je een boek wilt gaan schrijven om hier in deze bak alle notitieblaadjes te bewaren en bij elkaar te houden (bijvoorbeeld op onderwerp, in alfabetische order, etc. wat jij handig vindt).
Zo kan je zinnen die je in een boek hebt gelezen en hebt overgeschreven, ook weer makkelijk terugvinden in de bak om het vervolgens weer te gebruiken voor je boek.

Dit laatste systeem ga ik zeker ook gebruiken als ik wat meer gewend ben aan mijn commonplace book. Ik wil eerst kijken hoe ik hier vorm aan wil geven.

Achtergrond van de commonplace book.

Degene die hier een nieuwe zwaai aan heeft gegeven is Ryan Holiday. Voor hem gebruikten er in de geschiedenis al velen een systeem zoals dit, maar dan even anders. Maar op YouTube kan je er nog meer over vinden. Ryan Holiday is ook degene die de commonplace book nieuw leven heeft ingeblazen met nieuwe technieken en ideeën om het te gebruiken!
Kijk voor meer informatie op zijn website: www.ryanholiday.net
Zelfs op Wikipedia kan je een stukje geschiedenis lezen hierover: https://en.wikipedia.org/wiki/Commonplace_book   Ik vind zoiets geweldig dat je van zo’n boek zoveel informatie kan lezen!

Volg mij en like het!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *