Het hygge gevoel, wat is dat toch?

Hygge

Wat is dat? Hygge. Je spreekt het trouwens uit als: “hoo-gah”.
De oorsprong van dit woord is niet bekend, maar stamt af van hugge (hug), omhelsen.
Het is een woord dat veel woorden inhoud. Zoals nadenken, troosten, genieten, het gevoel van “wij” in plaats van “mij”, dankbaarheid, harmonie en welzijn.
Het is een concept.
Het is een gevoel.
Een levensstijl (lifestyle).
Samenzijn. En dit met familie, vrienden of collega’s.
Samen eten, samen borrelen, gezelligheid.
Hou het puur en simpel.

Kaarsjes aan, open haard aan en hapjes op tafel. Het zijn de kleine dingen die het hygge maken.
Het is een manier die beschreven wordt als een manier hoe de Denen de winter overleven.
Maar hygge is niet alleen voor de winter. Je kan het hele jaar door hygge dingen doen!
Maar misschien is hygge in de winter het meest nodig.
Het is dan kouder, eerder donker en vaak slecht weer. Ook trek je er minder op uit in de winter en ben je meer thuis. Daarom is het fijn om je huis zo gezellig mogelijk te maken voor jezelf.
En dat kan voor iedereen anders zijn. Maar het is wel goed om te ontdekken wat voor jouw “hygge” is.

Hygge kan thuis zijn, maar ook in een gezellig restaurantje. Helaas is dat nu niet mogelijk, maar wat ik zeg, het gevoel kan bij iedereen anders zijn.
En dat alles kan op een minimalistische manier. Je hoeft er niet veel voor te kopen of te doen.
Je kan thuis ook een “hyggekrog” inrichten. Een cozy hoekje waar je lekker rustig een boek kan lezen onder een dekentje.

Oxytocine

Wat ik las in het boek Hygge van Meik Wiking, is het belang van het hormoon: oxytocine. Het knuffelhormoon wat ons gelukkiger maakt en een geluksgevoel teweegbrengt en stress, angst en pijn vermindert.
Ook het knuffelen van huisdieren heeft hetzelfde effect als andere personen knuffelen staat in het boek. Nu heb ik persoonlijk zo mijn twijfels daarbij, maar ik geloof zeker dat het voor sommige personen geldt.
Maar door dit hormoon kan het zelfs zo zijn dat vijandigheid wordt afgezwakt en sociale binding wordt versterkt. En dat geloof ik zeker. Dit omdat je al zoveel van dit hormoon bij je hebt en je dat dan ook uitstraalt.

En dan de situatie nu in de hele wereld. Ik neem even een zijstap.
Afstand, mondkapjes (geen gezichtsuitdrukkingen kunnen zien), veel thuis, niet in groepsverband bij elkaar kunnen zijn, je sociale leven ligt misschien wel bijna helemaal stil, angst, irritaties, onmacht en daardoor vaker alleen zijn en geen lichaamsaanrakingen, minder eruit kunnen gaan.
En dan terug naar het hormoon oxytocine. Je hebt het hormoon nodig in je leven. Het maakt je leven meer waard. En doordat we veel minder van dit hormoon ontvangen, kan het het gevoel van stress en angst niet verminderen en wordt dit misschien wel groter en groter.
Depressies zijn ook sterk vermeerderd en ik begrijp dat zeker.
Mensen die misschien al eenzaam waren, zijn nog meer eenzamer. Mensen die extravert zijn kunnen niet veel weg. En introverte mensen vinden het misschien niet zo heel erg dat er veel plat ligt, maar zullen ze het contact met anderen toch wel gaan missen en/of misschien helemaal niet meer buiten komen of willen afspreken. De stap als je introvert bent kan groter worden om iets te gaan ondernemen.

Mensen hebben liefde nodig. Er overlijden mensen door eenzaamheid. Het hart is dan letterlijk “gebroken”.

Wat is hygge nog meer?

Maar verder met hygge.
Lekker eten (zelfgemaakt), dikke truien en laagjes kleding. Open haard, dekens en kussens. Heerlijk wandelen en genieten van de natuur. Buiten een haardje maken of een bordspel spelen.
Begin een minibieb (heb er zelf ook 1 gehad en ga volgend jaar een nieuwe maken), een moestuin of lees een boek onder je warme deken!
En wees 100% aanwezig in het moment. Dat is net als slowliving. Het hier en nu zijn. Niet denken aan andere dingen of met ook andere dingen bezig zijn, maar met 1 ding. Dan ben je productiever en het is veel rustiger en beter voor je.
Verder zijn familie en tradities zijn ook erg hygge. Tradities is niet ouderwets zoals ik wel vaak hoor om mij heen, maar het is iets wat je moet omarmen. Iets wat je kan doorgeven aan een volgende generatie.

Het heet allemaal hygge, maar je leest het, het kan ook gezelligheid heten of 1 van de andere termen die ik bovenaan heb geschreven. Het is net hoe jij het wilt invullen. Simpel en duurzaam.

Volg mij en like het!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *