Just say “no”

“Nee” zeggen.

Nee zeggen, het is zo’n klein woord, maar zo’n belangrijk woord.
Met nee zeggen kies je voor jezelf, wijs je iets af of keur je iets af.
Met nee zeggen denken we vaak aan een negatief woord, maar voor jou zelf een krachtig woord.

Niet altijd makkelijk.

Nee zeggen is niet makkelijk voor velen en ook niet in veel situaties.
Bijvoorbeeld als iemand uit de kerk jou iets vraagt en je misschien helemaal geen taak hebt in de kerk waardoor je je misschien wel gedwongen voelt om ja te zeggen.
Of een moeder die moeite heeft met werk en oppas en jou vraagt of je wilt oppassen terwijl je zelf ook kinderen hebt, je naar je werk moet en jouw kinderen wel naar de opvang mogen en je graag die tijd dat je alleen bent even, niet wilt oppassen op de kinderen van een ander.
Het voelt dan misschien wel moeilijk, maar toch moet je voor jezelf keuzes maken. Komt dit nu wel uit? Kan ik het er wel bij hebben?

Nee zeggen kan zo bezwaard voelen. Zelf merk ik dat zeker wel. Maar je kan er niet altijd voor de ander zijn en de ander moet dat ook begrijpen. En wordt het niet begrepen, is dat niet jouw probleem (al kan dat wel vaak zo voelen).

Even wat minder….

Persoonlijk heb ik ook een halt moeten roepen tegen mijn activiteiten.
Toen ik nog jong was (t/m mijn tienerjaren), ging ik heel vaak weg, sportte ik heel veel, werkte ik veel, ging ik vaak logeren en ging ik veel uit. Mijn energie level was een heel stuk hoger dan nu.
Nu ben ik al 26 jaar getrouwd, heb ik twee kinderen en is mijn energie level een heel stuk lager.
Zeker met mijn hernia die ik al 20 jaar heb.
Ik plan wel mijn uitjes, maar als het met familie is, weten zij dat ik niet lang blijf. Het is wat het is.
Maar wat wel zo is, is dat ik hier bewuste keuzes door maak. Ik ga niet meer mijn weekenden vol plannen. Ik denk altijd goed na waar ik ja op zeg (en dus ook nee).

Hoogsensitief

Wat ook een ding kan zijn is dat soms karakters van anderen nogal dwingend zijn en zeg je maar ja als jezelf niet zo assertief bent. Het overvalt je dan op dat moment en dan zeg je ook vaak (te) snel ja.
Juist erover nadenken is ook een manier om het even te laten zinken.
Zeker als je hoogsensitief bent heb je vaker moeite om nee te zeggen tegen anderen. Probeer het toch, want anders zal je zelf overlopen in je hoofd en dat is het laatste wat je nodig hebt.

Tips & tricks.

Hieronder een paar tips om toch nee te zeggen op een aardige/ normale manier, zonder dat je iets hoeft uit te leggen waarom je het niet wilt doen. En tips over hoe je zelf ertegen aan kan gaan kijken.

 1. Ik voel me gevleid, maar ik kan niet.
 2. Ik wou dat er 2 van mij waren ­čśë
 3. Helaas, maar nu is niet het goede moment.
 4. Helaas, maar ik zit helemaal vol deze week.
 5. Ik heb al iets anders gepland.
 6. Leuk dat je mij vraagt, ik ga er over nadenken.
 7. Het klinkt heel leuk, maar nu niet, een andere keer graag.
 8. Ik ga er even over nadenken, je hoort het nog van mij.
 9. De waarheid zeggen: dit is echt niets voor mij of ik hou hier helemaal niet van (op een rustige toon).

Hoe kan je er zelf anders mee omgaan?

 1. Maak grenzen voor jezelf. Als je een planning maakt voor de week, plan dan ook tijd in voor jezelf en vrije tijd. En als je ziet dat er geen ruimte over is of je hebt voor jezelf een uur ingepland, ga deze dan niet weer vullen met andere activiteiten voor anderen. Nee, blijf bij je eigen planning. En de ene dag heb je meer tijd nodig voor jezelf dan een andere dag.
 2. Onthoud: je kan niet iedereen tevreden stellen! Voel je dus niet schuldig!
 3. Wel altijd erop terugkomen als je er over na wilt denken, vergeet dat niet te doen!
 4. Nee zeggen is niet makkelijk, maar blijf het wel oefenen. Je zal merken dat het steeds beter zal gaan.
 5. En de ene periode kan je meer aan dan een andere periode. Je leven gaat door de seizoenen van je leven en zo ook met ups en downs, met meer energie dan een andere keer.
 6. En als je nee zegt, doe dat op een positieve, vriendelijke en liefdevolle manier zodat de ander weet dat het geen afwijzing van hen is.
 7. Zit je in een WhatsApp groep (van school/kerk/buurt etc.) en er wordt veel in gevraagd, zet de melding en geluid uit van de groep(en). Zelf doe ik dat altijd, het geluid en melding uitzetten van elke groep waar ik in zit. Dit doe ik omdat ik er heus wel naar kijk, maar niet gelijk als er wat in gezet wordt. Is er op een dag /periode iets echt heel belangrijks, dan zet ik het voor een paar dagen wel aan, maar is dat weer voorbij, dan hop, uit dat geluid en getril.
  Misschien denk je wat heeft dat met nee zeggen te maken? Nou, in veel groepen wordt er veel hulp gevraagd en is het niet zo dat je gelijk hoeft te antwoorden met ja of nee. Zo kan je er rustig over nadenken als je het leest en heb je geen druk van alle reacties die gelijk na de vraag erin gezet worden (want ze zien natuurlijk wel of je het gelezen hebt of niet…). Of er wordt specifiek naar iemand gevraagd in een groepsapp. Als er brand is dan bellen ze je wel, anders… no hurry.

You deserve to live a life of your own design. One that fills your heart with joy.

Volg mij en like het!

2 reacties

 • elisemayann

  Ik zeg heel makkelijk nee als mensen kleine dingen vragen. Het enige wat nog lastig is voor mij is dat mensen mij om een belangrijke gunst vragen en ik dan nee moet zeggen. Ik heb een druk leven en heb soms maar een half uurtje per dag om te ontspannen. Die wil ik dan graag gebruiken om naar familie te gaan of een keer lekker netflix te kijken. En elke dag heeft er wel iemand een probleem of hulp nodig en dan moet ik eerljk zeggen dat ik niet wil. En dat is best lastig.

  • Sylvia

   Hoi Elise,’
   Ja, dat begrijp ik helemaal dat die keus dan lastig is. Maar achteraf merk je dan toch wel dat het de juiste keus is geweest?
   Persoonlijk heb ik dat wel. En het is ook belangrijk om “eigen tijd” in te plannen in je agenda en dan moet je dat ook echt nemen en als je dan toch ja zegt, is dat ene half uurtje wat je hebt weer weg.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *