Moeder zijn en werken

Werken en moeder zijn, ofwel een mompreneur zijn, is een combinatie die niet weg te denken is in deze maatschappij waar ik zelf ook aan deelneem.
Zoals je misschien al eerder hebt gelezen werk ik 3 dagen in het ziekenhuis hier in Alkmaar en ben dan de rest van de week thuis.
Ik zou mijn werk nooit willen opgeven want de hele dag thuis is niets voor mij.

Bij mij thuis

Taken verdelen in het huis geeft ook rust.
Mijn man ruimt o.a. de was op en in het begin ergerde ik aan hoe hij het opvouwde maar ik zei er nooit wat van en nu vouwt hij beter op dan mij!
Koken doen we allemaal samen. Ik wat meer dan de rest, maar nu mijn man veel thuis werkt, kookt hij ook heel vaak (zo fijn!).
De kinderen doen ook hun taken zoals de vaatwasser (op hun eigen dag) uitruimen en hun eigen kamer opruimen en stofzuigen, kleding opruimen en nog meer dingen die op dat moment nodig zijn om op te ruimen. Niet dat ze het allemaal uit hunzelf doen maar ze doen het wel.
Mijn zoon kookt ook  ongeveer 1x per week!

Tip: Een schema is nodig met meer kinderen omdat er anders onduidelijkheid is van wie is er nu aan de beurt of wie heeft het niet gedaan??

En hoe ziet een dag eruit als een werkende moeder….en hoe voel je je daarbij….

De stress begint vaak al in de ochtend als je moet ontbijten, kinderen aankleden (lees: haasten/stress), tassen inpakken en wegwezen. En jawel, net op tijd weer op je werk. Pfff
Geen of bijna geen borrels meer na je werk…. zeker niet in deze tijd en misschien neemt dit bij jou wel de druk weg die je anders wel zou hebben.
Heb je uren met je collega’s gezeten wil je toch wel naar huis (de meesten dan) en diegene die dan niet naar huis willen en toch even met collega’s wilt gaan nazitten….. je huis roept je! Maar als je thuis komt dan wacht daar die stralende lach van je kind op je!

Je kan altijd het gevoel hebben dat je te vroeg naar huis gaat (omdat je andere collega’s nog dingen afmaken op het werk en misschien over je gaan praten) maar jij doet dat misschien vanaf thuis als iedereen in bed ligt.

Ik heb gelukkig een baan van 8 uur. Al is het een ochtenddienst vanaf 6.45 of een dagdienst of een avonddienst vanaf 14 uur tot 22 uur, ik hoef niet thuis mijn werk af te maken. Thuis is thuis. En dat vind ik echt heel erg fijn!

Je minderwaardig voelen door jezelf te vergelijken  met andere moeders

Buiten je werk en op je werk  zal je wel andere moeders zien die je je ervoor kunnen laten zorgen dat je je niet zeker voelt. Want zij zien er zo relaxed uit, ze zijn zo mooi, slank en strak, ze doen 100 dingen naast hun werk, zij hebben het allemaal voor elkaar, hoe doen ze dat? Terwijl jij je zo moe voelt en lekker in je joggingbroek de hele dag wilt rondlopen.
Nou, het is het uiterlijk vertoon en er bestaan geen SUPER MOEDERS.

Focus op jezelf  en op de opvoeding die voor jou goed voelt. 

Kinderloze collega’s kunnen je dag anders maken.

Soms is het verfrissend dat je op werk niet praat over kinderen, maar over andere leuke dingen. Ik hou er zelf niet van om maar steeds over mijn kinderen te praten maar over andere dingen zoals bijvoorbeeld vakanties of huisdieren.
Ik heb ook collega’s die geen kinderen hebben en daarnaast wil ik ook niet altijd praten met de collega’s die wel kinderen hebben over kinderen. Ik werk met heel veel met vrouwen dus het onderwerp gaat daar geleidelijk wel vaak over. Maar ik vind het dan ook niet erg om verhalen van anderen aan te horen hoe het met hun kinderen gaat.

Je zult je kinderen missen – maar minder dan je denkt

In het begin zal je je kind heel erg missen. Het idee dat ze ergens zijn bij de oppas ZONDER jou is niet leuk. Het feit dat je weer onder de mensen bent is wel lekker en eenmaal terug zal je merken dat de dag zo om zal vliegen.
Misschien niet de eerste dagen maar later zeker.
En je kan altijd nog naar je computer of telefoon staren naar al die lieve foto’s van je kindje!

 Samenwerken

Als beide ouders werken buitenshuis, zijn jullie op gelijke voet. En ook de huishoudelijke taken moeten er dan verdeeld worden.
Dus het avondeten maken, naar de huisarts met je kids, boodschappen doen, was opruimen etc…
Het samenwerken als een team is belangrijk!
Het is begrijpelijk als de één parttime werkt en de ander fulltime dat er door de een meer gedaan wordt dan door de ander. Zo is het in ons huis wel en dat vind ik logisch.

Niet altijd een “weekendgevoel” hebben.

Een weekend is heerlijk als je een maandag tot vrijdag baan hebt maar vaak in het weekend ben je bezig met 10 andere dingen en kom je niet tot nauwelijks aan je “ik” tijd toe. En ook man-vrouw tijd is natuurlijk ook heel belangrijk.
Vaste dingen zoals sporten, verjaardagen, wasjes draaien, stofzuigen (als je daar door de weeks niet aan toe gekomen bent) moeten ook plaatsvinden dus uitslapen is er vaak niet bij….. helaas….
Maar ja, probeer het toch wel in te lassen anders loop je je zelf voorbij en dat hou je niet lang vol. Zeker niet als je kinderen nog klein zijn, veel wakker  ‘s nachts, moet je toch bijslapen of je rust pakken op een ander moment.

De andere “verzorger” van je kind

De tijd die jij aan het werk bent is er iemand voor jouw kind. En er zullen momenten zijn dat je jaloers bent omdat zij dingen meemaken waar jij niet bij bent.
Zeker als je een fulltime moeder bent. Voel je je absoluut niet schuldig. Misschien werk je veel omdat het nodig is of omdat je gewoon graag werkt naast je moederschap.
Geniet als je weer thuis bent en deel het met diegene die je kind verzorgd.

Je voelt je nooit goed genoeg of het nu thuis is of op werk

Wij willen als werkende vrouw altijd het goede doen, misschien wel perfect zijn met de werk/moeder combinatie. Maar dat heeft geen 1 vrouw (er is geen SUPERMOEDER zoals ik al zei).
Je kan je niet 100% geven, op je werk, thuis en ook niet op de sportschool (mocht je daar al tijd voor hebben).
Voel je niet schuldig om een diepvriesmaaltijd of een patatje op tafel te zetten omdat je gewoon geen tijd had om te gaan koken die dag.
Niemand neemt dat jou dat kwalijk (en al helemaal de kinderen niet als je dat op tafel zet)
Morgen is er weer een nieuwe dag!

Thuiskomen….

En dan het laatste deel, het moment dat je naar huis gaat van je werk. Iedereen is blij je te zien.
Je krijgt de grootste knuffels en de liefste kusjes!
Ze willen je van alles vertellen wat ze hebben meegemaakt en ook al ben je helemaal op,  het zal je helemaal weer opbloeien!

Basisopvoeding en de Bijbel

In basis opvoeding van je kind is het zo belangrijk om grenzen te leren trekken en duidelijkheid. Zeker als je kind door diverse mensen wordt opgevoed (thuis, school en opvang) is een goede basis en structuur zo belangrijk. Zeker in de eerste jaren van de opvoeding.  Het werken en loslaten van je kind als je aan het werk bent kan gemakzucht met zich mee brengen. Omdat je je kind wat minder ziet op een dag is het soms dat alles leuk moet zijn als je weer thuis bent. En dat het leuk moet zijn is ook belangrijk natuurlijk, maar ook structuur en wat ik hierboven schrijf moet je niet vergeten. Het is een combi van beide! Begin je daar vroeg mee, zal je merken dat het door de hele opvoeding door zal blijven bestaan en ontstaat er rust hierin bij alle partijen.

*Ik ben geen expert in opvoeding en vertel alleen wat ik zelf heb geleerd tijdens de opvoeding van mijn kinderen. En nee, ik maak ook fouten en ben niet perfect 😉

In de Bijbel staan mooie teksten om je kinderen te leren om ontzag voor God te hebben door consequent, liefdevol te zijn en om grenzen te leren trekken (Efeziërs 6:4, Hebreeën 12:5-11, Spreuken 13:24, 19:18, 22:15, 23:13-14, 29:15-17)

Ook staat er mooie teksten in die je kan toepassen tijdens je opvoeding  en probeer hen een omgeving te geven waarin ze onophoudelijk steun vinden, net als de vrijheid om te falen, acceptatie, genegenheid en onvoorwaardelijke liefde (Titus 2:4, 2 Timoteüs 1:7, Efeziërs 4:29-32, 5:1-2, Galaten 5:22, 1 Petrus 3:8-9)

Hoe is het bij jou thuis verdeeld? Werk jij wel of juist niet? En hoe gaat het samenwerken met je partner?

Volg mij en like het!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *