Warning: Undefined array key "user_url" in /home/u25058p56790/domains/becomeyou.nl/public_html/wp-content/plugins/masterstudy-lms-learning-management-system/lms/classes/user_menu.php on line 235
Op naar de feestdagen! - Become You

Op naar de feestdagen!

Nog minder dan een week en dan is het alweer kerst. En ik moet zeggen door alles wat er heeft gespeeld al vanaf maart (de 1ste lockdown) tot nu, is het heel snel gegaan. Ook al ga ik minder weg en dus meer thuis, het ging heel snel voorbij. Hoe heb jij dat ervaren?

De kerstdagen nu, ook anders dan anders en iedereen praat en schrijft erover, vieren met een (heel) klein gezelschap, of alleen met je eigen gezin, is ook heel gezellig!
Zie de positieve dingen er van. We mogen het nog wel vieren met 3 man (of vrouw) extra in je huis.
En niet zoals in Spanje waar ze al maanden hun eigen gebied niet uit mogen of Duitsland, waar je voor je plezier niet verder dan 15 km mag reizen.
Het kan dus altijd erger….en ik blijf het zeggen:

Kijk wat je wel kan doen en niet kijken wat je niet kan doen.

Donkere tijd of het Licht.

Maar vier jij kerst altijd met anderen of ook soms alleen?
Ik vind het altijd bijzonder dat kerst altijd een dag is die je misschien liever niet alleen wilt doorbrengen, terwijl het eigenlijk een gewone dag is.
Alleen met kerstdagen en oud en nieuw denk je vaak aan de woorden: gezelligheid, samen zijn, liefde, hoop en vreugde.
En natuurlijk de viering van de geboorte van Jezus, het Licht! Jezus die is gekomen voor jou en voor mij! En dat wij ook een licht mogen zijn voor anderen!

Maar helaas zien veel mensen deze tijd ook als een “donkere” tijd.
Mensen die wel alleen zijn met kerst (onbewust), zijn vaker wat nukkiger in deze periode. En dat merk je misschien wel bij je buren, je collega’s of andere mensen in je omgeving. Persoonlijk vind ik het ook niet leuk als ik hoor dat iemand alleen met kerst is. Maar ja, ik kan niet iedereen maar gaan uitnodigen.

Het is ook een tijd dat je misschien extra denkt aan je geliefde die je bent verloren of aan andere dingen die er zijn gebeurd in je leven waar je verdrietig van wordt.
En dat is ook logisch. Iedereen zit “gezellig” samen en jij wilt misschien onder de dekens kruipen totdat de kerstdagen over zijn.
Want “alleen zijn” is heel wat anders dan “eenzaam zijn”.

Being alone is something we enjoy or choose. Being lonely is something we fear and avoid.

Aan de ander denken.

Daarom is het voor ons ook belangrijk om aan anderen te denken, juist in deze tijd.
Ken jij iemand die wel alleen is, breng iets zelf gemaakt of schrijf een persoonlijke kaart. Geef even die extra aandacht aan een persoon in deze tijd. Dat kan voor de ander zo fijn zijn en verschil maken.
Zeker nu, dat we niet elkaar mogen/ kunnen knuffelen, is warmte geven op een andere manier zo belangrijk!
Het hormoon: oxytocine. Het knuffelhormoon wat ons gelukkiger maakt en een geluksgevoel teweegbrengt en stress, angst en pijn vermindert. Klik hier om hier meer over te lezen.

Er is zoveel eenzaamheid om ons heen dat wij helemaal niet zien. En dat heeft niets met het alleen zijn te maken. Je kan je eenzaam voelen in een grote groep of op een feestje.
Eenzaamheid zit binnenin. En heel vaak en ziet de ander (zoals jij en ik) dat helemaal niet.

Als je gelooft kan je het in gebed brengen voor wie jij zou kunnen bidden. Aan wie denk je tijdens je gebed? Misschien wel meerdere personen en schrijf het op!
Misschien zegt God wel iets tegen jou dat je iets moet doen voor iemand en vind je dat moeilijk. Breng dat ook bij God en neem die stap!

Tips voor als je de feestdagen wel alleen viert.

WEET JE: JE HOEFT HET NIET TE VIEREN!
Het is misschien kerst, maar er is geen verplichting om te vieren als je dat niet wilt. “Je zou kunnen besluiten om dit jaar geen kerst te vieren en het gewoon te zien alsof het een andere “normale” dag is. Dit kan gemakkelijker aanvoelen dan het gevoel van: alleen vieren.

VERBIND JEZELF VIRTUEEL MET ANDEREN
Als je kerst alleen doorbrengt, probeer dan virtueel contact te maken met familie en/of vrienden. Zeker nu er maar max.3 mensen over de vloer mogen komen met de kerstdagen, zijn er veel mensen thuis. Het is misschien niet hetzelfde als face-to-face interactie, maar het kan zeker helpen om je gevoel van eenzaamheid te verzachten.

FOCUS OP DE DINGEN WAAR JIJ VAN GENIET
Waar geniet jij van? Voor sommigen kan het zijn lekker Netflixen of kerstfilms kijken. Of hou jij liever van tekenen, gamen, schilderen of schrijven. Of ga lekker uitslapen (en hou je pyjama de hele dag aan), neem een warm bad of ga een goed boek lezen.Het leid jou af als het een beladen, eenzame dag voor jou is.

KIJK NIET OP JE SOCIAL MEDIA (JOMO)
Voor degenen die het seizoen alleen doorbrengen, kan het zien van een feed op sociale media vol met foto’s met kerstthema en gelukkige gezinnen leiden tot verdriet en vergelijking. Als je alleen bent, waarom zou je dan niet van de gelegenheid gebruik maken om een ​​digitale detox te nemen? Het is goed voor je mentale gezondheid en ook een stukje zelfzorg. En dat is alleen maar goed voor je. DENK aan JOMO!
Klik hier voor mijn blog over JOMO.

GA NAAR BUITEN EN MAAK EEN LANGE WANDELING!
Doe je warme trui en je dikke jas aan, sjaal om en lekker naar buiten uitwaaien! Op het strand, in het bos of misschien vind jij het fijn om juist in je eigen stad te wandelen! De frisse lucht helpt om je hoofd heerlijk leeg te maken!
Klik hier voor mijn blog over bosbaden (shinrin-yoku).

 

  • Als eenzaamheid jouw dagelijkse leven beïnvloedt of ervoor zorgt dat uw geestelijke gezondheid verslechtert, neem dan contact op met je huisarts.

 

 

bron: sommige zinnen komen uit een blog van Countryliving.

Volg mij en like het!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.