Warning: Undefined array key "user_url" in /home/u25058p56790/domains/becomeyou.nl/public_html/wp-content/plugins/masterstudy-lms-learning-management-system/lms/classes/user_menu.php on line 235
Perimenopauze - Become You

Perimenopauze

Perimenopauze

Een term voor als je nog niet in de menopauze zit maar in de fase ervoor. Er wordt (gelukkig) steeds meer aandacht aan besteed aan deze fase.
De klachten die je kan ervaren in dit stadium kan als erg vervelend worden ervaren, want je denkt misschien: Wat is dit? Waarom voel ik mij zo? Want ik ben nog niet in de overgang (omdat je nog menstrueert of onregelmatig).

En omdat er gelukkig meer aandacht aan gegeven wordt is omdat het niet onderschat moet worden.
En nee, je bent nog misschien geen lang geen 50, maar je kan er zeker al last van hebben.

Hieronder een paar meest voorkomende redenen dat je een verhoogde kans hebt om in de perimenopauze op vroegere leeftijd kan komen:
Er zijn verschillende bekende oorzaken van een vroege menopauze, hoewel er momenten zijn waarop de hoofdoorzaak niet kan worden vastgesteld.

Genetisch.
Het zit misschien in de genen. Er zijn bepaalde genetische aandoeningen die verband houden met voortijdig ovarium falen. Misschien had je moeder of grootmoeder een vroege menopauze en zit het gewoon in de familie.
Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 20% van de vrouwen die een vroege menopauze ervaren, een familielid heeft dat dit ook heeft ervaren.

Straling en chemotherapie
Als je bestralingstherapie of chemo hebt ondergaan, is het mogelijk dat dit de schuldige is voor de vroege symptomen te veroorzaken. Chemotherapie en bestraling kunnen de eierstokfunctie zelfs blokkeren. Sommige vrouwen ervaren echter geen symptomen van vroege menopauze totdat ze ver voorbij de therapie zijn, zeg minstens 2 jaar later.

Auto-immuunziekten
Een vroegtijdige menopauze kan een teken of symptoom zijn van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Addison en schildklieraandoeningen. Bij een auto-immuunziekte verwierp het immuunsysteem een ​​deel van het lichaam als een indringer en valt het automatisch aan.

In het geval van een ziekte van Addison kan de bijnier niet voldoende hoeveelheden hormonen produceren. Deze kunnen een immuunaanval op de follikels van uw eierstokken veroorzaken (kleine zakjes waar eieren groeien en rijpen), wat uiteindelijk hun vermogen om te functioneren verstoort.

Roken
Roken doet u bijvoorbeeld geen goed voor je (hormonale) gezondheid. Sigaretten roken of wonen in een gebied dat je blootstelt wordt aan pesticiden en schadelijke gifstoffen kan je zelfs een hoger risico op het begin van de vroege menopauze opleveren.

5 tekenen van vroege menopauze
Hoewel er tal van tekenen van symptomen van een vroege menopauze zijn, zijn hier 5 tekenen die je nooit mag negeren:

 • Verminderd libido of interesse in seks
 • Stemmingswisselingen of prikkelbaarheid
 • Opvliegers of het plotselinge warme of koude gevoel dat zich over het bovenlichaam verspreidt
 • Onvruchtbaarheid of moeilijk zwanger worden
 • Onregelmatige of overgeslagen periodes gedurende 4 maanden

Hoe lang duurt de perimenopauze?

De gemiddelde periode van perimenopauze is meestal ongeveer vier jaar. Het varieert van vrouw tot vrouw. Sommigen kunnen gedurende een paar maanden door de perimenopauze gaan, terwijl anderen het tien jaar kunnen volhouden. De perimenopauze komt ten einde als u gedurende twaalf opeenvolgende maanden zonder uw maandelijkse cyclus bent gegaan.

Vrouwen die door de perimenopauze gaan, zullen subtiele of meer uitgesproken veranderingen in hun lichaam ervaren en zullen symptomen hebben die kunnen omvatten:

 • Gevoelige borsten.
 • Verminderde libido of veranderende seksuele functie – Tijdens de perimenopauze kan je verlangen naar seks of seksuele opwinding een verandering ervaren. Als je echter vóór de menopauze een aangename seksuele intimiteit had, is het waarschijnlijk dat dit tijdens de perimenopauze en daarna zal doorgaan.
 • Opvliegers of nachtelijk zweten – Dit komt vaak voor tijdens de perimenopauze en de lengte, intensiteit en frequentie kunnen variëren.
 • Menstruaties die onregelmatig zijn – Naarmate de ovulatie onregelmatiger wordt, kan de tijdspanne tussen cycli korter of langer zijn en kan je flow zwaarder of lichter zijn. Soms kun je zelfs een punt overslaan. Wanneer je een aanhoudende schommeling van zeven dagen of meer in de duur van jouw menstruatie ervaart, bevind je je mogelijk in de vroege stadia van de perimenopauze. Als je een ruimte van zestig dagen of langer tussen de cyclussen hebt, bevind je je waarschijnlijk in de late fase van de perimenopauze.
 • Ongemak tijdens seks en vaginale droogheid – Wanneer je oestrogeenspiegels dalen, kunnen je vaginale weefsels elasticiteit en smering verliezen, wat kan leiden tot ongemak tijdens geslachtsgemeenschap.
 • Vaginale en blaasproblemen – De daling van de oestrogeenspiegels kan een risico vormen voor urineweg- of vaginale infecties. Het verlies van weefseltoon kan leiden tot urine-incontinentie en je kunt urinegevoeligheid of urineverlies ervaren bij niezen of hoesten.
 • Stemmingswisselingen – Prikkelbaarheid, een verhoogd risico op depressie en stemmingswisselingen kunnen optreden tijdens de perimenopauze. Het kan te wijten zijn aan slaapgebrek geassocieerd met nachtelijk zweten en opvliegers of gerelateerd aan hormonale veranderingen die uw lichaam doormaakt.
 • Slapeloosheid – problemen met slapen zijn vaak te wijten aan nachtelijk zweten of opvliegers, maar het gebeurt ook dat je alleen je slaapcyclus onstabiel wordt.
 • Afnemende vruchtbaarheid – Naarmate de ovulatie onregelmatiger wordt, neemt uw vermogen om zwanger te worden af. Zolang je cyclus hebt, is zwangerschap nog steeds een mogelijkheid, dus als je niet van plan bent om meer kinderen te krijgen, moet je nog steeds anticonceptie blijven gebruiken tot je twaalf maanden geen menstruatie hebt gehad.
 • Botverlies – U kunt een risico lopen op osteoporose vanwege uw dalende oestrogeenspiegels.
 • Schommelende cholesterolspiegels – de afnemende oestrogeenspiegels kunnen leiden tot ongewenste veranderingen in cholesterolspiegels in het bloed, waaronder LDL-cholesterol met lage dichtheid (slechte cholesterol), wat uw risico op hartaandoeningen kan verhogen. HDL-cholesterol met een hoge dichtheid (goede cholesterol) begint bij sommige vrouwen echter ook te dalen naarmate ze ouder worden, wat ook een factor is die tot hartaandoeningen leidt.

Je kan dus van alles ervaren tijdens deze fase en elke vrouw is anders en zal het ook anders ervaren.
Aangezien ik zelf al ong. 8 jaar in deze perimenopauze fase zit, had ik onder anderen het boek van Francine Oomen gelezen en daar vond ik persoonlijk veel herkenning in en het boek is ook erg leuk geschreven en getekend. Ik ging het lachend lezen, terwijl ik wel dacht van hmmm, ja dat is idd niet zo leuk hoe ik mij voel soms. Die hormonale schommelingen, ineens mukkig zijn, badend in het zweet ‘s nachts en ik kan wel zo doorgaan.
En zelf ben ik geen voorstander van hormoon therapie. Dat kan fijn zijn om het minder te ervaren deze bovenstaande klachten, maar er zitten ook veel haken en ogen aan. En als je stopt, krijg je alsnog de klachten.
Op internet is er zoveel informatie te vinden hierover.

bron: diverse websites en boeken over de overgang.

Volg mij en like het!

4 reacties

  • Sylvia

   Dat hoop ik echt voor je dat je er al doorheen bent! Al zijn die opvliegers die je wel ervaart misschien toch nog een staartje ervan….
   Hoop dat die dag voor mij ook snel komt dat het over is 😉

 • Heleen

  Wat een leuke blogsite. Ik zag ‘m in een Facebook-groep.
  Het verschil tussen de menopauze en perimenopauze kende ik niet. Op mijn 40e zijn mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd vanwege baarmoederkanker. Volgens mij kwam ik toen in de overgang.
  Vooral het eerste kenmerk van de perimenopauze herken ik en sinds een tijdje af en toe een opvlieger.

  • Sylvia

   Hoi Heleen,
   Ik heb wat problemen gehad met mijn website vandaar mijn late reactie. Maar wat heftig is dat geweest voor je! Hopelijk ben je genezen hiervan. Ja als dat eruit is kom je idd gelijk in de overgang (helaas). Ik zit er nog steeds middenin al 7 jaar en ik ben 46 dus hopelijk stopt het ook wel over een niet zo’n lange tijd 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.