Review: Ikigai

Ikigai is een Japanse levenswijze.

生きがい : de reden om te leven. De reden om wakker te worden in de ochtend.

Iki betekent: om te leven en Gai betekent: reden

Een filosofie voor een lang en gelukkig leven! Wie wil dat nou niet?
Over deze filosofie zijn diverse boeken over geschreven en ik ben hier (als christen) niet overal mee eens, maar er zijn zeker punten waar ik het wel mee eens ben.
De gezonde levenswijze bijvoorbeeld. Daar kunnen we best nog wel wat van leren.

De ikigai-manier van leven is vooral aanwezig in Okinawa, in een groep eilanden ten zuiden van het vasteland van Japan. (Het wordt ook wel het “Land van de onsterfelijken” genoemd omdat het een van de langste levens en hoogste percentages honderdplussers ter wereld heeft).
Maar over de hele wereld zijn er “blue spots”. Plaatsen waar de mensen het oudst worden op de wereld. In het boek staan ook persoonlijke verhalen van ouderen uit die gebieden en wat zij doen om jong te blijven. 

De schrijvers van het boek

Om te komen op het niveau van ikigai is niet eenvoudig. Maar Mirales (de mede-schrijver van het boek Ikigai) heeft een aantal ideeën die kunnen helpen: “Als je niet echt begrijpt wat je van het leven wilt, maak dan eerst een lijstje van wat je niet nodig hebt: in welke situaties voel je je ongemakkelijk of verdrietig en wat zou je willen vermijden ”. Door te beginnen met het doorstrepen van het onnodige, kun je bepalen welke activiteiten je leuk vindt.

“Misschien ontdek je dat er veel dingen zijn die je gelukkig maken: studeren, tuinieren, mensen helpen, problemen oplossen, muziek maken of iets verkopen, spreken in het openbaar.” Het kan dus van alles zijn! Mirales geeft toe dat veel mensen het moeilijk vinden om hun ikigai te vinden.

Mogi (neuropsycholoog en schrijver van het boek Ikigai) zegt: je hoeft niet te verhuizen om ikigai in je leven te brengen.
Je hoeft alleen de essentie van ikigai te begrijpen en deze filosofie een integraal onderdeel van je dagelijkse leven te maken. “De ikigai-filosofie is belangrijk omdat het iemand in staat stelt zelfvoorzienend te worden en hij/zij hoeft niet de goedkeuring van andere mensen te zoeken”, zegt Mogi. – Dit is wat je gelukkig maakt. Je hoeft niet te wachten tot andere mensen je waarderen en je recht doen. “
“Het is niet alleen een gezond leven, ikigai is ook een hoop voor jouw toekomst”. 

Kleine stappen nemen

En dat zelfvoorzienend zie ik zelf als een positief punt.  Teveel mensen zijn teveel afhankelijk van anderen. Kijken hoe anderen het doen, willen zijn zoals anderen. Maar het gaat om wat JIJ wilt en wat JOU gelukkig maakt. 
Dat is misschien niet makkelijk om daarachter te komen, maar door te kijken wat je (of wie je) niet wilt doen (zijn), weet je wel wat (wie) je wel wilt doen (zijn)! 
Veel zijn zichzelf in de maatschappij kwijtgeraakt en volgen de rest of doen ze maar na. Want ja, zo moet het of zo is het veilig. Maar het is juist belangrijk om na te denken wat jij wilt en welke stappen je moet nemen om daar te komen! En dat kan best zijn dat je uit je comfortzone moet stappen (klik hier mijn blog over comfortzone) en dat kan zeker moeilijk zijn! Maar neem kleine stappen en neem er de tijd voor.

Hieronder 10 punten waar je wat mee kan!

 • Blijf actief en ga niet met pensioen (ok, dat laatste is wat overdreven, maar dat zijn mensen die altijd blijven leren/studeren, in een tuin werken, naar een buurthuis om iets te leren en gaan dus niet veel binnen zitten en niksen). Maar in Okinawa bestaat het woord: “Pensioen” niet, alleen: Ikigai. 
 • Ga meer “slow living“. Dus niet gehaast leven, maar wees in het moment en doe de dingen rustiger met 100% aandacht. Begin de ochtend in rust. Neem de tijd voor de dingen. Neem stille tijd. Maar ga niet gelijk aan de slag! Niet gelijk op je telefoon, niet gelijk je werkmail openen! Klik hier voor mijn blog over slow living. En hier voor mijn blog over slow living tips! 
 • Eet totdat je voor 80% vol zit. En dat is genoeg. 
 • Omring jezelf met familie en goede vrienden.
 • Beweeg elke dag. Doe elke dag oefeningen om soepel te blijven.
 • Glim(lach) meer en kijk naar de mensen om je heen.
 • Ga veel de natuur in. Als is het maar 10 minuten!  Of ga bosbaden, het helemaal tot rust komen in het bos. 
 • Begin de dag met het danken voor de nieuwe dag en dat je mag genieten van de dag en je “echt” mag voelen en niet geleefd door anderen. Stel jezelf de vraag: Hoe kan ik genieten vandaag? Zo begin je positiever met de dag!
 • Leef in het moment! Wees 100% aanwezig met wat je aan het doen bent.
 • Neem een moestuin of ga tuinieren in je eigen tuin (leg een moestuin aan voor zelfvoorziening).
 • En volg je ikigai!

 

bron: o.a. woman.forumdaily.com en mijn eigen revieuw van het boek: Ikigai. 
Volg mij en like het!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *