Slow living

Een tijdje geleden heb ik het boek gelezen: Slow van Carl Honoré (aanrader).
Daarin wordt het woord Slow beschreven en de hoe het nu word toegepast in deze tijd.
En dat toepassen is niet altijd makkelijk want deze maatschappij vraagt 24/7 aandacht van jou. Is het niet op je werk, dan is het wel op internet (we kunnen alles zo makkelijk opzoeken en lezen (bijna) geen kranten meer want dat is dan alweer “oud” nieuws.

Slow living ofwel “bewuster leven”.

In de tijd dat ik ben opgegroeid, in de jaren 80, was er natuurlijk nog geen internet, ging je naar school en naar buiten “zonder” telefoon en wist het thuisfront vaak niet waar je was.
Kon je makkelijk verdwalen als je ergens heen moest waar je het niet kende.
Ik ben zelf opgegroeid in Amsterdam (Watergraafsmeer) en dat was toen nog echt een buurtje. Ik wist mijn route naar mijn vriendinnen en school en naar het centrum. Daar ging ik dan heen met de tram. Als ik zo terugdenk voelt het zo simpel. Heerlijk mijn eigen weg gaan in de stad, wat voor mij niet groot was.
De informatie die toen aanwezig was, was voldoende.
De ruimte die je toen had als kind was groot.

Nu is het beschermingsfactor (mede door ouders) veel groter geworden. We willen graag weten waar onze kinderen zijn, waar anderen zijn en hebben zoveel controle nu over alles.
Het is ook niet moeilijk om op social media te weten waar je buurvrouw was geweest of je vriendinnen (en jij was dan thuis, niet uitgenodigd: FOMO gevoel).

We kunnen het verleden niet meer terughalen en bijvoorbeeld internet is ook een aanwinst vind ik. Maar het is hoe we ermee om gaan. En hoe jij je er ook goed bij voelt en dat geldt ook met alle drukte om je heen.
* je kan gewoon nee zeggen.
* en nee, je hoeft niet ‘s avonds te reageren op een mailtje (TIP: zet je telefoon uit om 21.00 of iig je internet en ga ook niet op je laptop/computer nog naar je mail kijken).
* Ja, je kan je afmelden bij Facebook als je merkt dat het je tijd opslokt en je vaak een FOMO gevoel hebt.
* Nee, je hoeft niet altijd je telefoon te pakken als je even niets aan het doen bent.

Uit een onderzoek is gebleken dat als je je verveelt, veel creatiever wordt. En nee, je hoeft niet gelijk te gaan breien, tekenen of zo, kan wel natuurlijk, maar creatiever qua denken. Ideeën komen dan naar boven en elke dag 15 minuten lezen is al heel goed voor je.

Slow tips:

* slow living is niet sloom leven. Het is prioriteiten stellen aan activiteiten en deze met 100% aandacht doen.
* doe alles aandachtig. Eten, wandelen en zelfs het huishouden kan je met aandacht doen.

Voor meer tips klik hier om naar mijn blog te gaan met nog meer tips!

Zullen we met deze tips “slow” 2020 ingaan? Ik vind het een heel goed idee!

Volg mij en like het!

2 reacties

 • Aritha

  Wat een goede tip: slow life. Jammer dat er dingen in het leven gebeuren waardoor je niet die manier van leven aan kunt nemen. Niet volledig bedoel ik.

  Ook dan is jouw tip goed inpasbaar. Bewust genieten van de kleine dingen. Idd je telefoon even wegleggen. Leven met aandacht. Voor God, voor jezelf en je nabije naaste.

  Bedankt!

  • Sylvia

   Hoi Aritha,
   Graag gedaan. Het is zeker niet altijd makkelijk merk ik ook persoonlijk, maar wat je zegt, toch constant bewust ervan te blijven lukt het wel met de kleine dingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *