Stoïcijnse filosofie

Stoïcijnse filosofie

Waar beginnen?

Ik stuitte erop toen ik op YouTube zocht naar “commonplace book“. Het blijkt dus dat het al heel lang bestaat en dat de filosofen van vroeger (tijd na Christus) al een boekje bij zich hadden om notities op te schrijven.

Daarna ben ik me gaan verdiepen in deze filosofie.
Moet zeggen dat veel dingen lijken op het Christendom qua levensregels. Er zijn dan wel 100 levensregels in het stoïcijns en zoveel informatie te vinden over deze filosofie.
En er zitten zoveel bij die je in deze tijd kan implementeren in je leven! Net als de Bijbel, is het nog steeds relevant.
En op filosofisch gebied kan je in de hele Bijbel zoveel (levens)lessen lezen. Zeker in het boek: Spreuken.

Maar terugkomen op de stoïcijnse filosofie. Op dit moment heb ik het boek: Ego is de vijand uitgelezen, geschreven door Ryan Holiday (van de Daily stoic op YouTube en Instagram).
Hier staat…

Ik citeer:

Seneca: Griekse woord euthymia (wat kalmte betekent): beseffen wat onze eigen weg is en hoe we daarop kunnen blijven zonder ons te laten afleiden door alle andere wegen die we kruisen.

Met andere woorden:

Het gaat er niet om dat we de ander verslaan.
Het gaat er niet om dat we meer hebben dan anderen.
Het gaat om zijn wie je bent, en daar zo goed mogelijk in zijn, zonder te bezwijken voor alle dingen die je aandacht trekken.
Het gaat erom dat je de kant op gaat die je op wilde gaan. Dat je eruit haalt wat erin zit. Dat is het.
Niets meer en niets minder.

Waarom doe ik wat ik doe?

En stel jezelf de vraag: waarom doe ik wat ik doe?
Dan kan je keuzes maken en stoppen met dingen die je nu doet wat je eigenlijk niet wilt doen. En daar komt het woord “nee” weer terug, waar ik eerder een blog over heb geschreven.
En probeer erachter te komen waarom je dat doet en wilt.
Zelfvertrouwen krijgen.
Onafhankelijke keuzes maken.
Niet de dingen doen omdat anderen het verwachten van jou.

Ons hele leven bestaat uit keuzes maken.
Keuzes maken hoe je reageert op omstandigheden en op anderen. Vanuit daar ontstaat er weer een reactie (positief of negatief).
Een van de regels van de stoïcijnen is dat je moet kijken wat ik kan veranderen en niet mezelf druk maken op de dingen die ik niet kan veranderen. Accepteren zoals ze zijn.

Dit is de belangrijkste en meest praktische!
Je kan dit toepassen met de  ‘cirkel van invloed’. Het is het vermogen om onderscheid te maken tussen de dingen die je onder controle hebt en de dingen waarbij je dat niet hebt.
Je tekent 2 rondjes, 1 grote en 1 kleinere erin. In de buitenste zet je: wel invloed en in de binnenste: geen invloed. Vanuit daar trek je lijnen naar jouw punten. Bijvoorbeeld: het weer: geen invloed, hoe je reageert op collega’s: wel invloed etc.
Je ziet dan op papier duidelijk waar je zelf kan veranderen. Sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn. Het is niet makkelijk misschien, maar veranderen doet het niet.
De enige die iets kan veranderen is jezelf, hoe jij reageert op de dingen/situaties.

 

“De belangrijkste taak in het leven is simpelweg deze: zaken identificeren en scheiden, zodat ik duidelijk tegen mezelf kan zeggen welke uiterlijke zaken niet onder mijn controle staan, en die te maken hebben met de keuzes die ik feitelijk beheer.”

Epictetus

 

Door onze energie alleen te richten op die dingen die we kunnen beïnvloeden en ons geen zorgen maken over de dingen die we niet kunnen, kunnen we productiever en minder gestrest zijn.

De regels

En wat ik al zei aan het begin van deze blog dat in de stoïcijnse filosofie er wel 100 regels zijn waar je zeker nu in deze tijd wat mee kan.
We worden zo meegesleept door alles wat om ons heen gebeurt, dat we onszelf vaak vergeten.
Het kost ook vaak veel energie. Energie die we vaak gewoon niet meer hebben omdat we teveel aan ons hoofd hebben.
Hieronder deel ik een paar die zeker voor deze tijd erg bruikbaar zijn:

 • Behandel elk probleem als een kans.
 • Waardeer wat je hebt.
 • Behoud het perspectief en zie het grotere plaatje.
 • Er gebeuren slechte dingen – wees niet verrast, maar wees voorbereid.
 • Wees niet bang voor de dood – gebruik het om je leven waarde te geven.
 • Schaam je niet om hulp te vragen.
 • Stop nooit met leren.

 

Om ongeluk, frustratie en teleurstelling te voorkomen, moeten we daarom twee dingen doen: controle hebben over de dingen die binnen onze macht liggen (namelijk onze overtuigingen, oordelen, verlangens en houding) en onverschillig of apathisch zijn voor die dingen die dat niet zijn. in onze macht (namelijk dingen buiten ons). (William R. Connolly)

 

Dan heb ik bij de bibliotheek ook het boek gehaald van Ryan Holiday: In de stilte ligt het antwoord.
Als ik deze heb gelezen zal ik daar een blog over schrijven.

 

 

bronnen: www.dailystoic.com /www.thoughtco.com /
Volg mij en like het!

4 reacties

 • Aritha

  INteressant hè. Het groatste verschil is dat de relatie met de logos afstandelijk, intellectueel en gebaseerd op de ideeën van plicht en deugd. In het christendom is een relatie met de logos veel persoonlijker. Er zijn overeenkomsten en verschillen.

  • Sylvia

   Ja er zijn zeker verschillen, zeker ook per persoon hoe diegene het naleeft! De ene bijvoorbeeld veel afstandelijker dan de ander. Maar leuk dat jij er ook in verdiept hebt!

 • Aritha

  @silvia, ik heb me erin verdiept omdat ik een paar mensen in mijn directe omgeving had die het omhemelden dat je stocijns met verdriet om kon gaan. Dat je niet moest toelaten dat het je raakte. Dat het nou eenmaal zo was (kindje verliezen) en dat het zo beodeld was allemaal.

  In de Bijbel hebben gevoelsuitingen wel echt een plekje. Jezus huilde, de profeten huilden etc.

  • Sylvia

   Ja dat is inderdaad waar. Minder verdriet en het toelaten ervan. Dat is juist helemaal niet hetzelfde bij christenen (gelovigen) Bijbels gezien.
   Maar wat lijkt me dat zwaar om op die wijze met verdriet om te gaan.
   Daarom, zeker niet alles is hetzelfde, maar voor andere omstandigheden vind ik wel goed om het anders te zien. Niet er helemaal in mee gaan, maar vooruit kijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *