Minder uitgeven….hoe?

Minder uitgeven.

Dat klinkt goed, maar misschien weet je niet waar je moet beginnen.
In deze crisis zullen de mensen met een vaste baan geld overhouden, maar werk je in een branche die niet open mag of heb je geen vaste baan dan is het een goed idee om toch kijken hoe het anders kan.
Je zult toch een knop moeten omzetten om minder te gaan uitgeven. En het kan zeker!

Zelf heb ik een tijd “the Budget Mom” gevolgd elke dag en hier veel tips uit kunnen halen, maar nu kijk ik een stuk minder. Dit omdat ik nu veel tips van haar gebruik.
Ik heb ook haar enveloppen systeem zelf geprobeerd (dus contant geld in een envelop en deze categoriseren per uitgave) maar dit werkte niet voor ons als gezin. (www.thebudgetmom.com)
Nu heb ik het via de bank verdeeld in vaste lasten, dagelijkse uitgaven, een eigen potje en een spaarpotje. Dit werkt voor mij en ons gezin zeker een stuk beter!

Tip: Wat je wel kan doen is in elk nieuwjaar vanaf de maand januari een bedrag apart zetten voor kerstmis. Dan heb je niet ineens in november/december grote uitgaven. En die tijd is al duurder dan andere maanden (door sinterklaas en kerst) en heb je alvast een beetje gespaard voor de cadeautjes.

Ik merk om mij heen dat sommigen gewoon niet weten hoe de betalingen gaan van de vaste lasten. Alles beheert haar partner.
En er zijn ook vrouwen die het niet eens merken als hun salaris erop staat en geven gewoon uit. Deze laatste ben ik absoluut niet (of moet ik helaas zeggen want dan betekent het dat ik veel geld heb 😉 )

Als vrouw is het ook belangrijk als je weet wat er in-en-uit gaat qua inkomsten en lasten.
Persoonlijk beheer ik de uitgaven in mijn Happy Planner en aan het einde van de maand dan tel ik alle vaste lasten op (boodschappen en tanken) en zo heb ik een overzicht van wat we die maand hebben uitgegeven.
Voor mij is het fijn om het geld te beheren, heb namelijk graag overzicht hierin.

Dit is een Budget Happy Planner. Met voor elke maand een leuke quote tabblad en aan de linkerkant waar ik mijn vaste lasten in vermeld.
Hierboven zie je 3 kolommen voor elke dag. Bovenin is voor vaste uitgaven zoals boodschappen/ drogisterij etc.
Middelste is voor extra uitgaven.
En de onderste is voor mezelf wat ik uitgeef en onder zet ik nog altijd een streep voor het totaal saldo van die dag.
Daarnaast geef ik het ook nog een kleur per categorie. Dat vind ik overzichtelijk.

Maar jij kan dat ook!
Heb je helemaal geen koek gegeten van je financiën dan is een YouTube cursus wel aan te raden. Op YouTube vind je veel filmpjes hoe je met je financiën om kan gaan, met veel tips. Of een cursus hoe met je financiën om moet gaan.
Je financiën op orde is zo fijn! Is ook rustig voor je mind, wat wil je nog meer?
Als je je meer wilt verdiepen in de financiën is het beter om dat samen met je partner te doen. Alleen kan ook, maar het is fijn als jullie beide weten hoe alles geregeld is. Goede communicatie is hier van belang!

Je kan hiervoor een financiële “budget app” gebruiken. Er zijn er meerdere in omloop. Zelf gebruik ik deze niet omdat ik mijn Happy Planner heb waar ik alles in vermeld.

Maak een lijst met wat je nodig hebt en wat je graag wilt. Dat zijn 2 hele verschillende dingen en als je dit noteert dan zie je ook wat je hebt uitgegeven aan dingen die je niet nodig hebt.
Zo ook als je gaat online kopen.

Credit card.

Gebruik je een credit card of heb je er 1 in bezit? Gebruik deze minimaal of helemaal niet.
Je kan deze gebruiken voor als je online iets besteld maar dit bedrijf niet goed kent, als verzekering dat je geld beschermd is.
Ook kan je hem gebruiken voor op vakantie op de tolwegen of als extra betaalmiddel voor als er wat is.

Abonnement

Heb je een abonnement of meerdere? Op een tijdschrift of een sportschool. Zeg deze af als je merkt dat je het nu niet erbij kan hebben of toch niet echt leest of erheen gaat. Vaak zijn dit kosten waar we niet zo op letten. Maar alle beetjes helpen.
In deze tijd hoor je wel vaker dat mensen hun abonnement door laten gaan, maar dat moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Laat je niet onder druk zetten hierin!

Kijk ook naar je abonnement van je telefoon. Gebruik je wel zoveel MB buiten de WIFI gebieden? Kan je misschien je abonnement aanpassen? Of als je een nieuw abonnement gaat nemen, neem voor je zelf een budget tot hoeveel je wilt/ kan besteden per maand.  En het scheelt ook bij welke maatschappij je zit. Dus ga alles even controleren!

Je kan zelfs een prepaid kaart nemen als je alleen WIFI gebruikt.

Van verzekering veranderen.

Sommigen zullen jarenlang al bij dezelfde verzekering zitten. En dat is prima natuurlijk. Maar tegenwoordig hebben veel verzekeringen alternatieve keuzes. Zo kan je helemaal je eigen pakket in elkaar zetten, speciaal hoe jij het wilt. Het is altijd de moeite waard om te informeren.

Dat geldt ook voor een energie bedrijf. Soms hebben anderen goede acties en informeer je bij je eigen energie bedrijf willen ze daar nog wel eens in mee gaan.

Huishouding tips.
 • Hang je was op in plaats van in de droger (je zult misschien wel zeurende opmerkingen krijgen dat ze erg hard zijn…LOL).
 • Doe de lichten uit op plaatsen in je huis waar je niet bent. Op ten duur zal je zien dat het je geld heeft gescheeld.
 • Zet je vaatwasser aan om 23 uur. Dat hebben wij in ons abonnement. Na 23 uur is het goedkoper om je was te laten draaien of je vaatwasser aan te zetten.
 • Doe geen boodschappen als je honger hebt of net voor je avondeten. De kans is dan groot dat je veel meer meeneemt dan je eigenlijk nodig hebt.
 • Kijk voor aanbiedingen bij meerdere supermarkten! Dat kan best wat schelen en heb je misschien een paar producten op voorraad (als je een bulk moet kopen of 3 voor de prijs van 2) die je toch al veel gebruikt.
 • Doe aan “meal planning”. Eten vooruit maken en invriezen. En de grote boodschappen halen 1x per week.Verder in deze blog meer over “meal planning” met tips. Het is een knop omzetten maar waar je veel profijt van zult hebben op langer termijn.
 • Maak een prijs-boekje. Daarin zet je per categorie hoeveel het kost & hoeveel kg en in welke winkel. Zo hou je overzicht met wat je nodig hebt en waar je het het beste kan kopen.
 • Doe je boodschappen in een goedkopere winkel. En ja, dat zijn zeker de merkloze producten voor je vaste dingen en voor andere producten die je wel graag van een bepaald merk wilt hebben kan je in een andere supermarkt kopen.
Verjaardag tips

Heb je nog kleine (klein) kinderen of (klein) kinderen die hun verjaardag nog vieren? Hou het klein.
Toen mijn dochter nog op de basisschool zat werd er zoveel aan de traktaties gedaan, de een had nog meer dan de ander. De school was daar snel mee klaar en zei dat het niet meer mocht. Geen cadeautjes erbij of grote traktaties, maar kleine en simpele dingen.
Ik merkte dat de ene moeder zich wilde overtreffen bij de ander.

Ook de verjaardag thuis met familie hoeft niet zo groot te zijn. Vind je het leuk om een cake of zelf een appeltaart te bakken, super!
De mensen die komen op een verjaardag hoeven niet zo uitgebreid te eten en een chippie / happie op tafel is genoeg. 
Hang een paar ballonnen en een slinger en het is al een feest!

Ga niet meer uit eten (of ieder geval alleen als het een bijzondere gelegenheid is). Dit scheelt zoveel geld!
Even een koffie halen on-the-go, even een lekker broodje halen op je werk (restaurant) of…. of…. zo kan ik wel doorgaan. Het zijn kosten die flink kunnen oplopen als je het niet in de gaten houdt.
Koop een kookboek of kijk op Pinterest naar lekkere en uitgebreide recepten. Dat scheelt je geld en het is leuk om te doen!

Voeding tips
 • 1x per week boodschappen doen of zelfs 1x per maand.
 • Maak maaltijden klaar voor de vriezer. (links erbij zetten die maaltijden erin hebben- Pinterest)
 • Maak gemakkelijke maaltijden.
 • Koop en maak maaltijden die van het seizoen zijn. Dan zijn de groenten meestal goedkoper. Je kan het altijd invriezen voor als je het in een ander seizoen wilt eten.
Vakantie tips

Veel van ons kunnen niet op vakantie omdat er gewoon geen geld voor is of het is geannuleerd en wordt het een “staycation” aan de Costa del Egmondo bijvoorbeeld.
Maar ook binnen Nederland kan je heerlijk op vakantie en je het zo duur mogelijk maken als je wilt. Je kan een duur hotel nemen of naar een duur park gaan in de zomervakantie, maar je kan ook woning-ruil doen voor een paar weken, een AirBnB huren of bij Homeaway.com of natuurlijk de camping! Op veel campings kan je leuke tenten (glamping) huren of je koopt zelf een tent. En daar kan je natuurlijk ook mee naar het buitenland (voor volgend jaar), en is veel goedkoper dan een mobile-home huren bij onze zuidelijke buren.

Het is misschien de knop omdraaien om te gaan kamperen, maar zo kan je wel even lekker eruit!
Een leuke vakantie hoeft niet duur te zijn!

Kleding tips:
 • Koop in de uitverkoop! De uitverkopen beginnen vaak al als we nog in hetzelfde seizoen zitten dus er zijn zat T-shirts en korte broeken te krijgen in augustus of september of dikke truien als we nog half in de winter zijn.
 • Ga een keer naar een kringloopwinkel. Het is echt de moeite waard om 1x in de maand even deze winkels af te gaan in jouw buurt.
 • Of via een tweedehands online shop.
 • Nu kon het helaas niet dit jaar, maar op Koningsdag vind ik soms de leukste dingen! En dat voor een paar euro!
 • Maar kijk eerst je eigen kast na! Je kan versteld staan wat je er in hebt hangen en hoe je het kan combineren met je eigen kledingstukken!

Dat waren mijn tips en ik hoop dat je er wat mee kan!
Hieronder een paar linken naar diverse budget planners:

Budgetplanner van Clever Fox
GoGirl Budgetplanner
Boxclever Press Big Budget Book.
Budget Planner

Volg mij en like het!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.