Het retraite gevoel toepassen in je dagelijkse leven.

Een retraite doen in een klooster of in een afgelegen huis hoor ik steeds vaker om mij heen om te gaan doen.
Tot rust komen, onthaasten, op adem komen of voor wat voor reden dan ook. Even afstand van je situatie en tot jezelf komen.

Zelf had ik ook jarenlang zoiets van, ja dat is fijn, maar nu heb ik dat niet meer. Ik merk dat dit niet werkt voor mij. Waarom toch?
Als je een retraite doet voor een weekend of een week, dat dat heel fijn is voor jezelf.
Het tot rust komen lichamelijk en geestelijk is heerlijk! Het offline zijn op dat moment, heerlijk! Even niemand om je heen of mensen die van alles van je willen, heerlijk. In de stilte zijn, heerlijk!
Maar alles dat heerlijk is, is voor dat moment.

Ik heb gemerkt dat ik die rust momenten moet integreren in mijn dagelijkse leven.
Want als ik thuis kom, kom ik in dezelfde (drukke) situatie als toen ik weg was gegaan. Dus de drukte is er weer 100%. Het verlangen om steeds naar een retraite te gaan om die rust daar te vinden, ontvlucht je eigenlijk je eigen situatie.
Daarom vind ik het belangrijk om het in je dagelijkse ritme in te voeren.
Tijd voor jezelf nemen elke week/dag. Al is het maar 10 minuten elke dag even een rondje om lopen in je buurt, of even alleen in de tuin zitten als je je kids voor de tv gepland heb. Tot adem komen elke dag.
Lukt dit niet voor jou, probeer het dan tijdens je pauze op je werk even naar buiten te gaan, of na je werk als je met de fiets bent ergens op een bankje te gaan zitten.

Zelf fiets ik naar mijn werk ongeveer 25/30 minuten. Die momenten vind ik heerlijk. Op de weg ernaar toe en naar weer huis. Even de dag laten zinken en even goed te ademen! Vaak ga ik ook in gebed op de fiets. Het is mijn moment van de dag met de Heer als ik door het park ga. Hoor ik de geluiden van de vogels en kijk ik naar de bomen en het water. Het is misschien een kort stukje, maar voor mij heerlijk!

Tips om rust toe te passen in je dagelijkse (drukke) ritme:

  • als het lukt ga op de fiets naar je werk in plaats van de auto.
  • doe dan ademhalingsoefeningen en geniet van de omgeving (wees niet met je werk al bezig).
  • loop een rondje in de buurt na het avondeten bijvoorbeeld.
  • ga in je slaapkamer zitten om te lezen of stille tijd te houden (zelf zit ik wel eens heerlijk Netflix te kijken alleen).
  • probeer in je werkpauze even naar buiten te gaan.
  • maak een wandeling in het bos, park of strand. Het hoeft niet uren te duren, een half uur kan al genoeg zijn.
  • probeer de rustmomenten in te plannen in je agenda als het niet spontaan kan.
  • de ochtend beginnen zonder mobiel/internet.
  • neem tijd om te douchen! Vaak douchen we snel even, maar het is heerlijk om een keer rustig te douchen met een heerlijke douchegel en een muziekje erbij! Maskertje vooraf en je hebt even je eigen spa in huis! 😉
  • neem een boek mee als je naar je werk gaat. Jezelf even terugtrekken is niets mis mee! Zeker als je alleen even naar buiten gaat.

Probeer bij alles de stilte te vinden en offline te zijn. Net als je bij een retraite zou doen. Even van de wereld los. Even alleen jij, de stilte en God.
Zelf ben ik op dit moment het boek aan het lezen van Sarah Beth Marr: Kijk eens naar de bloemen. Een boek om 30 dagen (dichter) bij God te zijn. Zeker nu in deze zomerperiode een heerlijk boek om stille tijd te houden, te lezen hoe God wilt dat je dichterbij hem komt en leeft. Met vragen en ruimte om te schrijven. Zelf schrijft ze in haar inleiding: een retraite boek voor thuis.

Heb jij nog meer leuke ideeën om alleen te doen om die rust te krijgen in je dagelijkse leven, laat een reactie hieronder achter! En hoe ervaar jij een retraite? Werkt het voor jou wel? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Volg mij en like het!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *