Moederdag, ook voor niet moeders….

Binnenkort is het Moederdag. Voor velen een superleuke en gezellige dag, voor de ander geen leuke dag, geen leuke herinneringen. Voor deze vrouwen en vriendinnen van deze vrouwen wil ik een blogje schrijven met opbouwende Bijbelteksten.

Wat als Moederdag geen fijne Moederdag is voor jou maar een pijnlijke en verdrietige herinnering, of je bent nooit moeder geworden.

Je eigen kind overleven…..
Geen contact meer hebben met je kind.
Geen moeder meer hebben.
Spijt hebben van een abortus.
Of je bent je kind kwijt geraakt door problemen of een scheiding.

Praat erover met je naasten, laat het verdriet niet opkroppen.
Je kan het ook niet helaas ontwijken want overal in de bladen en winkels hangt en ligt het vol met Moederdag spullen.

Je kan in de tuin (of balkon) een plant of boom planten zodat je er elk jaar naar kan kijken als hij mooi in bloei staat als een herinnering.

Tips voor als je een vriendin bent

Als vriendin kan je ook heel veel doen want ook voor een vriendin is het fijn dat ze erkenning krijgt van jou als vriendin.
Erken dat ze een moeder is (ook al is het kindje er niet meer).

  • Door bijvoorbeeld een kaartje te sturen dat ze een moeder is maar niet fysiek (omdat haar kind is overleden). En zeg daarin dat je aan haar denkt op deze moeilijke dag.
  • Zeg als je haar schrijft of spreekt, de naam van haar kind.
    Mensen vinden het soms moeilijk om de naam van het kind uit te spreken maar voor een moeder is het zo fijn om dit wel te horen.
  • Je kan als vriendin ook het graf bezoeken van het kind van je vriendin. Leg daar dan ook bloemen neer of iets anders zodat je vriendin ziet als zij komt dat je bent geweest.
  • Deel herinneringen met haar over haar kind (als zij daar aan toe is) en ga foto’s bekijken. Erover praten is een goede remedie voor vele moeders.
  • Geef een mooie herinneringsgeschenk aan je vriendin. Een sieraad, een boek of een beeldje (bij de evangelische boekwinkels staan hele mooie beeldjes).
  • En het is belangrijk dat de moeder zichzelf wel goed verzorgd.
    Het is een idee om met haar naar een spa te gaan of een schoonheidssalon om haar heerlijk te laten verwennen.

Een gesprek voeren met iemand die zijn kind is verloren is niet makkelijk. Niet proberen het verlies te minimaliseren zoals: Je hebt nog 2 gezonde kinderen (iets positiefs te zeggen over het verlies) of: God had een engel nodig…..
Mensen kunnen vreemd uit de bocht komen als er iets vreselijks gebeurd is en zeggen dan echt de raarste dingen.

Maar als je vriendin geen (bewuste) moeder is, is het fijn dat het gesprek niet maar altijd over (jouw) kinderen moet gaan. Er bestaat meer gespreksstof dan kinderen.

Als je gelooft, geloof je ook in het goede en kwade. Het is met een dag als deze een uitstekende tijd voor satan allerlei gevoelens aan te wakkeren zoals schuld, schaamte, eenzaamheid, vernedering, en zelfhaat (als je bijvoorbeeld verkeerde keuzes gemaakt hebt in het verleden).
Onze taak is om deze vrouwen te wijzen op de vergeving en vrijheid die afkomstig is van een relatie met Jezus Christus. Zijn volmaakte offer biedt mededogen, verlossing en genade.

Je zult misschien nooit weten hoe een daad van vriendelijkheid op deze dag dit kan veranderen – of het leven – van een gewonde vrouw.

Mooie Bijbelteksten om je te troosten en dat je mag weten dat de Heer dicht bij je is, altijd.

Psalm 27
Psalm 46:1
1 Petrus 5:6-7
Psalm 22:24
Psalm 56:8
Psalm 116:1-2
Jeremiah 29:11
Nehemia 1:7

Volg mij en like het!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *